ΔΙΑΛΕΤΤΗ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Πρόκειται για ένα τυπικό διαμέρισμα 5ου ορόφου σε πολυκατοικία κομβικής θέσης στο κέντρο, δεκαετίας ’70, με επιφάνεια 55 τμ και δυο υπνοδωμάτια. Επιθυμία της νέας ιδιοκτήτριας ήταν να χωριστεί σε 2 μικρά studio, προς επίτευξη μέγιστης εκμετάλλευσης σε μεσοπρόθεσμη μίσθωση. Η πρόκληση ήταν να γίνουν δυο βιώσιμα διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα με ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα ειδικά σχεδιασμένα για τη διαμονή ενός ζευγαριού στο καθένα. Έτσι λοιπόν, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν κουζίνα, τραπεζαρία, μπάνιο, καθιστικό με μικρό γραφείο και χώρος ύπνου. Όσο πιο μικρός ο χώρος, τόσο μεγαλύτερη η πρόκληση. Όλοι οι επιμέρους χώροι είναι διακριτά ξεχωριστοί με μια σχετική αυτονομία μεταξύ τους. Τα υλικά που επιλέχτηκαν είναι άριστης ποιότητας και αποπνέουν έναν νεανικό αέρα φρεσκάδας.

Ειδική μέριμνα δόθηκε σε customized φωτιστικά στοιχεία που αναδεικνύουν το χώρο και εξασφαλίζουν διαφορετικές στάθμες φωτισμού ανάλογα με τη διάθεση. Οι λαμπτήρες είναι όλοι led ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης και τα φωτιστικά σώματα ως κατασκευές αποτελούν διακοσμητικά στοιχεία του χώρου. Στα μπάνια δόθηκε και η δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων.

Η υπερύψωση του χώρου κρεβατιού με ειδική ξύλινη και μεταλλική κατασκευή, αφενός δημιουργεί πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο από κάτω, αφετέρου το διαχωρίζει από το καθιστικό ¨προστατεύοντας¨ τη θέση ύπνου από τον καναπέ με την υψομετρική διαφορά που δημιουργείται. Κάποιοι καθρέπτες έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα κατά μήκος σημεία ψηλά στους τοίχους, ώστε να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις προοπτικής που δίνουν απαραίτητες ανάσες στο μικρό χώρο. Οι απαλές αποχρώσεις του γκρί σε συνδυασμό με ξύλινες λεπτομέρειες δίνουν χαρακτήρα και φρεσκάδα στο διαμέρισμα.

Το εγχείρημα πέτυχε και οι μέχρι τώρα ένοικοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι από τη χρήση και λειτουργία.

Σπύρος Παπασπύρου